Sušeno voće ima nekoliko puta veću energiju od svežeg voća, kao i sastav hranjivih delova, posebno šećera, gvožđa i količine biljnih vlakana. Količina vode u suvom voću iznosi 16-25%. Suvo voće, za razliku od svežeg voća, vari se duže vremena u želucu. Međutim, ne treba smetnuti s uma da je u sušenom voću veća koncentracija i prirodnih šećera, što ne mora nužno uzrokovati zabrinutost. Sušeno voće može biti hranljiva, prikladna i prenosiva užina, posebno u kombinaciji sa orašastim plodovima.
Lan je najbolji i najzdraviji dostupni izvor omega-3 masnih kiselina (45-60%), dvostruko više od ribljeg ulja. Bogat je topivim vlaknima. Sadrži vitamine: A, B i C, a od minerala sadrži: gvožđe i cink, kao i visokokvalitetni protein lignin (antioksidant) i to mnogo više nego bilo koja druga namirnica koja ga sadrži, uključujući pšenične mekinje, heljdu, raž, ovas, proso i soju.