Kukuruz je iz Severne Amerike u Evropu preneo Kristofer Kolumbo, nakon otkrića novog kontinenta. Povrtna kultura koja je bila popularna među indijanskim plemenima pre nove ere, vrlo brzo se rasprostranila i na starom kontinentu osvojila srca mnogih gurmana. Frikom kukuruz šećerac dostupan je tokom cele godine i jednostavan je za pripremu. Nezaobilazna je namirnica u meksičkoj kuhinji i odličana je za pripremu pikantnih jela poput mesnih ili povrtnih kombinacija za tortilje i tacose. Neizostavan je sastojak letnjih osvežavajućih salata i različitih testenina, a može se pripremiti i kao prilog ili krem supa. Mogućnosti su brojne, a sve zavisi od Vaše kreativnosti.
Malina potiče iz jugoistočne Evrope i može se pronaći u šumskim područjima kao samonikla biljka. Danas se malina sve češće uzgaja u baštama ljubitelja ove neodoljive voćke. Jedinstvenim osvežavajućim ukusom oduševljava u svim oblicima, pa je neizostavan sastojak ukusnih poslastica. Ovo voće poznato je po visokom sadržaju vitamina C i po blagotvornom dejstvu antioksidanasa. Frikom maline omogućavaju vam da koristite ovo osvežavajuće voće tokom cele godine. Maline su odličan dodatak tortama, pogotovo voćnoj torti s koricama od belanaca ili kolačima sa mascarpone i šlag kremom. Dobrodošle su kao preliv za sladoledne kupove, pana cotte ili dodatak uz pudinge od vanile.
Jedno od najomiljenijih jela u celom svetu ima vrlo zanimljivu istoriju, koja kaže kako je pomfrit nastao u Belgiji, gde su siromašni stanovnici imali običaj uvek uz jelo servirati i prilog pohovane ribice. Ali, zimi kada bi se jezero iz kojeg su lovili male ribice zaledilo, pohovane ribice zamenili bi prženim krompirom isečenim na štapiće. Danas su ovim specijalitetom od krompira najviše očarani najmlađi članovi porodice, ali ljubav prema pommes fritesu ne poznaje starosne granice. Frikom pomfrit je napravljen od biranih sorti vrlo kvalitetnog krompira i jednostavan je za pripremu. Odlično će se uklopiti kao prilog uz mesna jela, prženu ribu, ali može se poslužiti i kao odličan snack uz različite umake na dečjim rođendanima ili okupljanjima sa dragim prijateljima.
Nezamislivo je organizovati zabave, porodična druženja i vesele dečije rođendane bez glavne zvezde stola, ruske salate.. Kako zbog pripreme ove poznate salate ne biste morali provesti sate i sate seckajući, olakšajte sebi posao i koristite već gotovo povrće za salatu. Umesto u kuhinji, provedite vreme u opuštanju pre dolaska gostiju. Frikom Mešano povrće za rusku salatu sastoji se od šargarepe i krompira u kockicama i graška. Ova mešavina savršena je za pripremu različitih osvežavajućih jela. Osim ruske salate, povrće možete koristiti i za pripremu ribljih salata s različitim sosevima i dodacima. Unesite u kuvanje svoju kreativnost i prepustite se mašti.
Ukoliko želite da pripremite tradicionalno jelo i da iznenadite svoju porodicu ukusnim obrokom, pravi izbor je Sataraš mešavina. Sataraš mešavina se sastoji od rezane crvene paprike, crnog luka i paradajza u kockicama i dostupna je tokom cele godine u Frikom frižiderima. Idealna je mešavina povrća za pripremu potpunog obroka, kao dodatak jelima, ili uz dodatak malo začina i ulja može predstavljati i samostalni obrok, koji će obradovati sve članove porodice i obezbediti im kvalitetan ručak.
Da li ste znali da spanać potiče iz istorijske Persije, odnosno današnjeg Irana i da je u Kinu došao prvi put kada ga je na poklon poslao kralj Nepala. Iako je bio poznat drevnim narodima vekovima, u Evropu je došao tek u srednjem veku. Najmlađim ljubiteljima spanaća i svima onima koji se tako osećaju, prva asocijacija na ovo povrće je velika snaga koju dobija popularni crtani lik Mornar Popaj. Frikom Spanać u briketima je veoma praktičan i jednostavan za pripremu, a dostupan je tokom cele godine. Prepustite se raznolikim đakonijama od spanaća: ukusnom pireu sa dodatkom pavlake ili mleka, pitama uz dodatak sira, ukusnim rolatima i čorbama.
Crvena boja i sočan neodoljiv slatko-kiselkasti ukus, opravdan je razlog zašto je višnja glavni sastojak brojnih slatkih poslastica. Nastala je ukrštanjem slatke domaće trešnje sa divljim kiselim vrstama i bila je poznata još starim Rimljanima. Frikom višnja nema koštice i dostupna je svim ljubiteljima ove voćke tokom cele godine. Neodoljive štrudle, pite, kremaste torte, kolači i voćne osvežavajuće salate nezamislive su bez višnje i njenog specifičnog ukusa koji svakoj poslastici daje posebnu osvežavajuću notu. Kombinacija preliva od vrućih višanja i palačinki punjenih sladoledom, prava je slatka poslastica koja će oduševiti vaše ukućane.
Zlatna mešavina sastoji se od kukuruza šećerca, graška i šargarepe u kockicama, i vrlo je jednostavna za pripremu i dostupna tokom cele godine. Zlatna mešavina odlična je i kao prilog tradicionalnim jelima poput mesa – jagnjetine ili prasetine, ili ako više volite mediteransku ishranu, odličan je dodatak ribi sa roštilja. Ako na ručku ili večeri imate goste, koje želite da iznenadite ukusnim obrokom, Zlatnu mešavinu u kombinaciji sa različitim prelivima možete poslužiti i kao salatu.